Fairphone heeft in 2024 de uitstoot van CO2 per telefoon met 48 procent verminderd ten opzichte van 2022, aldus hun Impact Report.
De verlaging maakt deel uit van een bredere strategie waarmee Fairphone in 2045 een emissiereductie van 90 wil bereiken binnen scope 1, 2 en 3. De daling van de uitstoot is deels te danken aan het gebruik van hernieuwbare energie bij de productie van onder meer de Fairphone 5. Bij onderdelen zoals de eindassemblage, het display en de batterijverpakking is de uitstoot met bijna 20 verminderd. Daarnaast draagt de langere levensduur van producten bij aan besparingen in CO₂-uitstoot, waterverbruik en grondstoffen.
Meer verkoop
In een dalende smartphonemarkt verkocht Fairphone in 2024 ruim 103.000 toestellen. Dat is ongeveer 3 procent meer dan verwacht. Ook nam de verkoop via partners toe, evenals de afzet binnen de zakelijke markt. Het bedrijf noemt investeringen in processen en distributie als factoren die bijdragen aan deze groei.
Fairphone meldt dat al zijn producten in 2024 e-waste-neutraal waren. Voor elk verkocht toestel is een vergelijkbare hoeveelheid elektronisch afval hergebruikt of gerecycled. Ook blijft het bedrijf inzet tonen op het gebied van reparatie. Klanten konden onderdelen van hun apparaten zelf vervangen; bijna een derde van de garantiegevallen werd door gebruikers zelf afgehandeld.
Verder introduceerde het bedrijf de Fairbuds, draadloze oordopjes met vervangbare batterijen. Volgens Fairphone bestaan deze voor een groot deel uit gerecycled en verantwoord geproduceerd materiaal.
Sinds 2019 heeft het bedrijf ruim een miljoen dollar uitgekeerd aan werknemers in de toeleveringsketen via een extra loonbonus. Ook zegt Fairphone schadelijke stoffen in het productieproces verder te hebben teruggedrongen. Het is naar eigen zeggen het eerste elektronicamerk dat een tweede groep chemische stoffen uit de productie heeft verwijderd, in lijn met richtlijnen van het Chemical Footprint Project (CEPN).
Meer grondstoffen onder duurzaamheidsbeleid
Daarnaast breidde Fairphone in 2024 het aantal grondstoffen waarop het duurzaamheidsbeleid van toepassing is uit van 14 naar 23. Het gaat onder meer om kobalt, koper, goud en lithium. Volgens het rapport streeft het bedrijf ernaar om deze materialen op een sociaal en ecologisch verantwoorde manier te betrekken.
“Dit rapport weerspiegelt het werk dat onze teams het hele jaar door hebben geleverd,” zegt Monique Lempers, Chief Impact Officer bij Fairphone. “We kijken daarbij ook vooruit en hebben ambitieuze plannen voor de toekomst.”
Het bedrijf ontving in 2024 onder meer de GLOMO Award voor klimaatinnovatie en de Koning Willem I Prijs voor duurzaam ondernemerschap.